New investigations

Що таке хелікобактер пілорі?

Хелікобактер пілорі (англ. Helicobacter pylori або H. pylori) – це грамнегативна, ацидофільна, S- або спіралеподібна бактерія з 2-6 джгутиками та гладкою оболонкою. При несприятливих умовах середовища існування бактерія може утворювати кокову форму, яка є не чутливою до дії антибіотків. H. Pylori відносять до умовно патогенних бактерій. Встановлено, що уреаза, яку бактерія виділяє у специфічно великій кількості, є одним з ключових ферментів H. pylori у патогенезі. Австралійські вчені B. Marshall та I. Warren ще у 1983 році встановили взаємозв’язок між інфекцією Helicobacter pylori та етіопатогенезом захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки.

⭕️ Доведено, що основним фактором розвитку пептичної виразки є інфекція Helicobacter pylori:

✔️ близько 80% випадків виразки шлунку;

✔️ близько 95% випадків виразки дванадцятипалої кишки.

💢 Встановлена присутність Н. pylori у біотопах ротової порожнини, слині, вмісті пародонтальних кишень, на спинці язика, поверхнях ортопедичних конструкцій [1].

Своєчасне виявлення і лікування бактерії H. pylori у поєднанні з корекцією способу життя є запорукою лікування та профілактики розвитку пептичної виразки та злоякісних новоутворень у шлунково-кишковому тракті (ШКТ).

Зараження Helicobacter pylori

💢 Бактерії передаються від хворої людини (або бактеріоносія) до здорової через слиз та слину, тому в групу ризику потрапляють усі члени родини хворого. В інфікуванні H. pylori основну роль відіграють умови проживання та недотримання правил особистої гігієни. Інфекція передається орально-оральним або фекально-оральним шляхом. Найбільш ймовірні фактори передачі – вода та їжа.

💢 Потрапивши до ШКТ бактерія H. pylori може перебувати у його стінках у неактивному стані тривалий час. У багатьох випадках на розвиток захворювання – хелікобактеріозу – впливає стан імунної системи людини, спосіб життя (куріння, зловживання спиртним, неправильне харчування, нервове перевантаження), а також індивідуальні особливості конкретного штаму H. pylori.

Симптоми хелікобактерної інфекції

💢 Симптоми, які можуть свідчити про наявність інфекції, різноманітні: нудота, важкість у шлунку, неприємний запах з рота, відрижка кислим, схильність до закрепів, найчастіше – це «голодні» болі.

Діагностика хелікобактерної інфекції

⭕️ Лабораторія УЛДЦ проводить дослідження на визначення H. pylori у зразках фекалій та крові людини:

✅ Якісне виявлення антигенів Helicobacter pylori у зразках фекалій з використанням імунохроматографічного тесту (антиген тест). Наявність антигенів (Ag) вказує на присутність збудника. Примітка: зразки фекалій помістіть у чисту ємність; дозволяється зберігання біоматеріалу в холодильнику (2-4ºC) протягом 1-2 днів до початку проведення дослідження.

✔️ Код И2603 – Хелікобактеріоз: Антиген хелікобактер пілорі в калі (Ag Helіcobacter pylori) (якісний). Ціна – 299 грн.

✅ Кількісне визначення антитіл IgG в крові з використанням імуноферментного аналізу. Наявність антитіл (Ab) вказує на присутність збудника.

✔️ Код И2605 – Хелікобактеріоз: Ab IgG Helicobacter pylori (кількісний). Ціна – 219 грн.

[1]. Román-Román A., Giono-Cerezo S., Camorlinga-Ponce M. et al. VacA genotypes of Helicobacter pylori in the oral cavity and stomach of patients with chronic gastritis and gastriculcer / Enferm. Infecc. Microbiol. Clin. – 2013. – Vol. 31. – P. 130–135. DOI: 10.1016/j.eimc.2012.09.002.

Інформацію підготувала менеджер лабораторії УЛДЦ – Оксана Карпенко.