New investigations

Хламідії та мікоплазми – атипові збудники, що передаються повітряно-крапельним шляхом

Хламідії та мікоплазми часто зустрічаються у практичній роботі лікаря та є "атиповими" збудниками. Ці мікроорганізми є бактеріями, однак, викликають захворювання з перебігом і проявами нетиповими для бактеріальних. Хвороби найчастіше протікають мляво, легко переходять у хронічну форму і, на жаль, рідко діагностуються.

Збудники передаються повітряно-крапельним шляхом. Небезпеку становлять люди з тривалим кашлем, а також домашні тварини і птахи, наприклад хвилясті папужки. Останні можуть зовні виглядати здоровими, але бути переносниками респіраторних хламідій (збудник Chlamydia psittaci).

Ураження дихальної системи у дітей

Якщо у дорослих хламідії і мікоплазми частіше асоціюються з статевими інфекціями, то у дітей мова йде про ураження дихальної системи. Існують два основних види хламідій і мікоплазм: статеві та респіраторні. Статеві – є небезпечними, насамперед, для новонароджених дітей, адже викликають внутрішньоутробні інфекції, кон'юнктивіти та пневмонії. Вагітні жінки в обов'язковому порядку обстежуються на ці «приховані» інфекції, а в разі їх виявлення повинні пролікуватися.

Якщо дитина кашляє більше місяця?

Якщо дитина кашляє більше місяця, це привід для детального обстеження – при такій довготривалій хворобі підвищується ризик розвитку бронхіальної астми.

Респіраторні хламідії та мікоплазми

Респіраторні хламідії та мікоплазми викликають широкий спектр гострих і хронічних захворювань дихальної системи: нежить, синусит, бронхіт. Зміни в легенях часто не прослуховуються, їх можливо побачити лише на рентгенограмі. Зазвичай запальні зміни в аналізі крові є відсутніми. У дорослих респіраторні хламідії пов'язані з виникненням атеросклерозу коронарних судин серця, що призводить до стенокардії та інфаркту міокарда.

Симптоми респіраторних мікоплазмозів та хламідіозів

Обстежитися на явність атипових збудників варто якщо є: тривалі або хронічні захворювання ЛОР-органів, тривалий кашель, рецидивуючий обструктивний бронхіт, атипова пневмонія, бронхіальна астма. Звернути увагу на дітей, які довготривало хворіють, є дітьми родин що мають контакти з птахами (збудник Chlamydia psittaci) та мають захворювання серцево-судинної та дихальної систем.

Визначення хламідій та мікоплазм у лабораторії

В обстеженні пацієнтів є деякі складнощі, адже збудники атипові і їх не вдається висіяти при звичайному бактеріальному дослідженні мазка з зіву та носа. Тому часто доводиться здавати кров на антитіла або проводити ПЛР-дослідження.

Лабораторія Українського лікувально-діагностичного центру проводить наступні дослідження з визначення збудників в сироватці крові:

► И2402 – Мікоплазмоз: Аb ІgM Mycoplasma pneumoniaе (якісний) – ціна 249 грн.
► И2401 – Мікоплазмоз: Аb ІgG Mycoplasma pneumoniaе – ціна 249 грн.
► И2408 – Мікоплазмоз: DNA Mycoplasma pneumoniaе (якісний) – ціна 659 грн.
► И2405 – Хламідіоз: Ab IgM Chlamidia pneumoniae – ціна 249 грн.
► И2403 – Хламідіоз: Ab IgG Chlamydia pneumoniae – ціна 249 грн.
► И2409 – Хламідіоз: DNA Chlamydia pneumoniae (якісний) – ціна 659 грн.

Waites K.B., Talkington D.F. Mycoplasma pneumoniae and its role as a human pathogen // Clinical Microbiology Reviews. – 2004. – V. 17(4). – P. 697–728. Doi:10.1128/CMR.17.4.697-728.2004.

Kuo C.C., Jackson L.A., Campbell L.A., Grayston J.T. Chlamydia pneumoniae (TWAR) // Clinical Microbiology Reviews. – 1995. – V. 8(4). – P. 451–461. Doi:10.1128/cmr.8.4.451.