New investigations

Що таке вітамін Д?

Термін «вітамін D» об’єднує групу схожих за хімічною будовою речовин, які існують в природі у декількох формах – D1, D2, D3, D4, D5 та D6. Клінічно важливими для організму людини є дві його форми – вітамін D3 (холекальциферол) та вітамін D2 (ергокальциферол) – це традиційно жиророзчинні вітаміни, які виконують свої функції як гормони. 

Як D2 та D3 потрапляють до організму?

Вітамін D потрапляє у організм людини двома шляхами: 20–30% добової потреби надходить з продуктами харчування (D2 та D3) та близько 80% добової потреби утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання (лише D3). 

Продукти харчування, багаті на D2 та D3: гриби, молоко, вершкове масло, теляча печінка, зернові культури, яєчний жовток, риб’ячий жир, ікра, морепродукти, лосось, печінка тріски.

Всмоктуючись у кров D2 та D3 під дією спеціальних ферментів у печінці та нирках перетворюються на 25(ОН)D2 та 25(ОН)D3 відповідно, а їхній сумарний вміст позначають як 25(ОН)D, або 25-гідроксикальциферол (кальцидіол). Саме кальцидіол і є найбільш точним маркером загального вмісту вітаміну Д (D2+D3) в плазмі крові. 

Низький вміст 25(ОН)D спостерігається при багатьох хронічних захворюваннях, при недостатньому перебуванні на сонці (використанні сонцезахисних кремів), при нерегулярному та незбалансованому харчуванні.

Функції вітаміну Д в організмі

  • забезпечує ріст та розвиток кісток (профілактика остеопорозу, рахіту);
  • регулює мінеральний обмін фосфору, кальцію та магнію в організмі;
  • регулює роботу ендокринної, нервової та імунної систем; 
  • знижує ризик розвитку онкологічних та аутоімунних захворювань;
  • регулює роботу близько 200 генів. 

Недостатність вітаміну Д призводить до порушення мінерального обміну та кісткового метаболізму, функціонування імунної системи, збільшує ризики розвитку різноманітних патологічних станів.

Дефіцит вітаміну Д в організмі: чому ватро звернутися в лабораторію?

Добова потреба людини в вітаміні Д варіює від 200 МЕ (для дорослих) до 400 МЕ (для дітей). Вважають, що перебування під сонячним випромінюванням протягом 10–30 хвилин еквівалентно 200 МЕ вітаміну Д. Але, і тривале перебування на сонці і збалансоване харчування не завжди забезпечують організм достатньою кількістю вітаміну Д на добу, тому додатково вітамін Д отримують з харчовими добавками (вітамінами). 

Однак, приймати препарати слід з обережністю, оскільки як дефіцит (гіповітаміноз), так і надлишок вітаміну Д (гіпервітаміноз) є шкідливими для організму. Не варто самостійно призначати вітаміни. Варто проконсультуватися з лікарем та попередньо визначити рівень вітаміну Д в організмі.

Дефіцит вітаміну Д в організмі: симптоми, групи ризику

Гіповітаміноз вітаміну Д носить безсимптомний характер. Тривалий дефіцит проявляється загальною слабкістю, болем у попереку, нижніх кінцівках та м’язах, зниженням імунітету.

За зареєстрованими у 2013 році даними, в Україні лише 4,6% населення має нормальний рівень вітаміну Д в організмі, недостатній рівень – 13,6% українців, дефіцит – 81,8%. Така критична ситуація характерна не лише для України: Всесвітня організація охорони здоров’я стурбована проблемою дефіциту вітаміну Д у всьому світі. В групу ризику в першу чергу потрапляють вагітні жінки, немовлята, літні люди (старше 70 років). 

Як визначають рівень вітаміну Д в організмі?

Визначити рівень (кількість) вітаміну Д в організмі дозволить відповідний аналіз в медичній лабораторії УЛДЦ:
Код  дослідження – Б0207.
НазваВітамін D (25-гідроксихолекальциферол, 25-гідроксивітамін D, 25-ОН вітамін D).
Матеріал – венозна кров (натще). 
Строк виконання – 2 робочі дні. 
Ціна – 515 грн.
Специфічної підготовки аналіз не вимагає. 

Які концентрації вітаміну Д в організмі є достатніми?

За результатом лабораторного дослідження визначають кількості вітаміну Д в організмі:
<10 – дефіцит, 
10–29 – недостатня кількість, 
30–100 – достатня кількість,  
>100 – надлишок вітаміну.
Одиниці вимірювання – нг/мл.