New investigations

Що таке токсокароз?

Токсокароз — паразитарне захворювання, спричинене міграцією личинок нематод тварин родини собачих (Toxocara canis). У зону ризику автоматично потрапляють всі любителі і власники собак.

Фекалії заражених тварин — основне джерело інфекції. В 1 г фекалій може міститися від 10 000 до 15 000 яєць: отже в грунт потрапляють мільйони яєць, тому, після контакту із зараженими предметами, існує високий ризик захворіти на токсокароз (особливо у малюків, які активно граються на дитячих майданчиках з приходом весни).

Своєчасно виявити токсокароз непросто: личинки і яйця токсокар не виходять з калом, а мігрують в організмі (людина для токсокар служить «резервуарним» або транспортним господарем). В процесі міграції по організму паразити вражають органи і системи, призводять до різноманітних порушень.

Діагностика токсокарозу

Ефективними методами діагностики токсокарозу є імунологічні тести засновані на виявленні в сироватці крові специфічних антитіл (англ. Antibody, скорочено Аb) або антигенів паразита.

У лабораторії УЛДЦ проводиться дослідження "Токсокароз: Аb IgG Toxocara canis" на виявлення антитіл до Toxocara canis (імуноглобулінів G) напівкількісним методом імуноферментного аналізу (ІФА) в венозній крові людини. Код – К0112. Ціна – 299 грн.

Антитіла виявляються через 4 дні – 4 тижні після інвазії і зберігаються протягом багатьох місяців і навіть років. Встановлена коppеляція між клінічними проявами, обтяженістю інфекційного пpоцесу та титрами антитіл до Toxocara canis. Титp специфічних антитіл 1:800 і вище з високою ймовірність свідчить про наявність активного токсокарозу, а титpи 1:200, 1:400 — про носійство інфекції пpи вісцеpальному токсокаpозі і патологічному пpоцесі пpи токсокаpозі очей (низькі титри пояснюються імунологічною ізольованістю тканин ока).

Позитивний результат аналізу на антитіла до Toxocara canis

Позитивний результат аналізу на антитіла до Toxocara canis не завжди свідчить про наявність активного токсокарозу. Антитіла можуть циркулювати в крові людини без наявності активної інфекції! Треба враховувати цілий ряд додаткових клініко-лабораторних ознак і симптомів. Зверніться за консультацією до лікаря-інфекціоніста.