New investigations

Вірус папіломи людини (ВПЛ), онкогенні типи ВПЛ та профілактика раку шийки матки

Вірус папіломи людини або папіломавірус (ВПЛ, англ. Human Papillomavirus, HPV) – ДНК-вмісний, позбавлений оболонки вірус роду А родини Papavaviridae, який вражає плоский епітелій: вбудовує свою ДНК в клітини тканин людини і запускє механізми неконтрольованого поділу клітин, що призводить до захворювань шкіри та слизових оболонок. ВПЛ – видо- та тканиноспецифічний вірус, що налічує близько 100 видів. 10% ВПЛ можуть бути причиною розвитку онкологічних захворювань. Інфекція може не мати клінічних проявів тривалий час і більшість жінок можуть не здогадуватися про своє інфікування. Інкубаційний період варіює від 3 тижнів до 9 місяців (у середньому – 3 місяці). За статистикою, 70-80% населення інфіковані ВПЛ. 

Онкогенні та неонкогенні типи ВПЛ

Віруси папіломи людини можуть бути кількох типів:

  • ВПЛ, які спричинюють ракове переродження клітин; 
  • ВПЛ, які можуть спричинювати дисплазію (в епітелії шийки матки з’являються аномальні клітини); 
  • ВПЛ, які не були помічені як онкогенні (неонкогенні).

Онкогенні віруси папіломи людини можна поділити на віруси ВПЛ високого ризику та віруси ВПЛ низького ризику. До групи високого ризику відносять 14 генотипів ВПЛ (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 та 68 тип включно). 16 та 18 типи є найбільш онкогенними! 

Дисплазія позначається абревіатурою CIN. З часом дисплазія здатна прогресувати – від легкого до помірного та важкого ступеня (CIN1, CIN2, CIN3). Імунна система здатна подолати вірус ВПЛ самостійно, однак жінки з ослабленим імунітетом (+ стрес, + гормональні порушення, + шкідливі звички) мають високі ризики розвитку раку шийки матки.

Неонкогенні ВПЛ є причиною виникнення бородавок та гостроконечних кондилом, які є доброякісними утвореннями, не є загрозою, а більше – косметичною неприємністю. Такі кондиломи можуть самостійно зникати з часом [1, 2].

Які захворювання викликає папіломавірус високоонкогенного типу?

Постійна папіломавірусна інфекція високоонкогенних типів є причиною раку шийки матки, що є четвертим за поширеністю видом раку серед жінок. ВПЛ є причиною й інших видів раку: раку анального каналу, раку ротоглотки, раку піхви, раку вульви та раку статевого члена [2].

Шляхи передачі вірусу папіломи людини

ВПЛ високого ризику легко поширюються через прямий статевий контакт, у тому числі вагінальний, оральний і анальний секс [2], при контакті слизових оболонок здорової людини та носія ВПЛ та від матері до дитини під час пологів.

Вакцинація від вірусу папіломи людини

Ефективним засобом захисту від ВПЛ є вакцинація до початку статевого життя (з 11-12 років). Перша вакцина проти вірусу папіломи людини була введена в клінічну практику в 2006 році. Вакцинація від ВПЛ підвищує елімінацію вірусу імунітетом та знижує частоту передракових станів та раку шийки матки, проте не у всіх країнах вакцинація від папіломавірусу є доступною широким масам населення [3].

Діагностика вірусу папіломи людини у лабораторії УЛДЦ

Лабораторія Українського лікувально-діагностичного центру проводить дослідження на виявлення ДНК вірусу папіломи людини високого онкогенного ризику в біологічному матеріалі (урогенітальний зішкріб) методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). 

Код – И2203 – Папіломавірусна інфекція: DNA HPV (скринінг 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 58, 59, 67 типів) з визначенням 16 генотипу. 
Ціна – 349 грн.
Код – И2201 – Папіломавірусна інфекція: DNA HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 типів (кількісне визначення), DNA HPV 6, 11 (якісне визначення).
Ціна – 779 грн.

Як трактувати результат тестування на виявлення ВПЛ?

Негативний результат тестування трактується як відсутність вірусу папіломи людини у клітинах шийки матки і відповідно відсутність ризику розвитку важкої дисплазії і раку шийки матки.

Позитивний результат тестування трактується як наявність вірусу папіломи людини у клітинах шийки матки. Пам’ятайте, що наявність ВПЛ – не означає, що є рак. Скринінг раку шийки матки також включає проходження тесту Папаніколау (ПАП-тест), який рекомендовано проходити кожні три роки. Зверніться до вашого лікаря! За результатами досліджень, враховуючи ваші індивідуальні особливості, лікар може порадити зробити повторне тестування та ВПЛ або ВПЛ/ПАП-тест через 1 або 3 роки, зробити кольпоскопію/біопсію або призначити лікування.

Пам’ятайте! Американське онкологічне товариство (American Cancer Society, ACS) рекомендує жінкам розпочинати скринінг РШМ (виявлення ВПЛ + ПАП-тест) з 25 років. Проходити тестування на ВПЛ варто кожні 5 років у віці до 65 років незалежно від статевого анамнезу або статусу щеплення від ВПЛ.

На сайті Національного інституту раку (National Cancer Institute, NCI) зазначено, що у жінок, які регулярно проходять скринінг на рак шийки матки, рідше виявляють рак.

[1]. Okunade K.S. Human papillomavirus and cervical cancer / J. Obstet. Gynaecol. – 2020. – V. 40(5). – P. 602–608. Doi:10.1080/01443615.2019.1634030.
[2]. Risk Factors for Cancer. National Cancer Institute. URL: www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk (date of access: 17.10.2023).
[3]. Rahangdale L., Mungo C., O. Connor S., Chibwesha C.J., Brewer N.T. Human papillomavirus vaccination and cervical cancer risk / BMJю. – 2022. – V. 379. – P. e070115. Doi:10.1136/bmj-2022-070115.

Інформацію підготувала менеджер лабораторії УЛДЦ – Оксана Карпенко.

Читайте більше про скринінг раку шийки матки за посиланням.